Inicio Actualidad Biblioteca i educació: un binomi històric

Biblioteca i educació: un binomi històric

Esteu aquí

Acompanyament de la Biblioteca Antonio Martín des de la primera infància fins a l’edat adulta

dijous, 9 setembre, 2021 – 10:00


Com cada any, amb l’arribada del nou curs escolar, els centres educatius de la ciutat podran escollir i sol·licitar, dins del Catàleg de Serveis Educatius 2021-2022, quines activitats els interessa per dur a terme amb el seu alumnat.


La Biblioteca Antonio Martín, espai d’aprenentatge actiu, ofereix a la comunitat educativa, a través d’aquest catàleg, diversos recursos i propostes d’activitats amb la intenció de satisfer les seves necessitats relacionades amb la lectura i l’accés a la informació i al coneixement.


Podran escollir l’activitat Descobrim la Biblioteca Antonio Martín, l’objectiu de la qual és conèixer el funcionament, els serveis i l’emplaçament de la biblioteca, fomentar l’ús de la biblioteca com a element promotor de la lectura -especialment en els infants i joves- mostrar els diferents tipus de recursos en què es pot trobar informació i donar a conèixer el fons de la biblioteca.


Visita la Biblioteca


La visita estàndard, amb molts anys de tradició, consisteix a anar a la biblioteca, on els alumnes reben una explicació detallada del funcionament dels serveis que es posen al seu abast; els formen sobre les particularitats dels diferents tipus de documents -centrada en els propis de la sala infantil i a partir del contacte directe de l’alumnat amb diferents materials- i  els presenten el catàleg informatitzat i els criteris per a la recerca de documents. Aquests continguts s’adapten a cada etapa educativa i es procura incloure-hi sempre un component lúdic com ara lectures en veu alta o conversa literària a partir d’àlbums il·lustrats.


Una altra opció que s’ofereix als centres és fer una classe sobre un tema en concret a la mateixa biblioteca, amb materials i recursos de l’equipament. El personal de la biblioteca s’encarrega de donar la benvinguda i de fer la presentació de l’equipament i la mestra o professora duu a terme la classe.


Assessorament a les Biblioteques Escolars


Al catàleg també s’inclou l’opció de demanar suport i assessorament a la Biblioteca Antonio Martín, en matèria de biblioteques escolars (tant pel que fa a fons documental, procés d’esporga, com a ambientació dels espais i, finalment, dinamització d’activitats). Aquest assessorament es pot fer tant a equips docents, com a les AMPA, AFA o comissions mixtes. Es tracta d’un servei personalitzat segons el cas concret. Inclou també préstec de lots de llibres de temàtiques específiques, subministrament de guies bibliogràfiques de temes d’interès curricular, recomanacions de lectura en període de vacances (Nadal, pasqua, estiu), etc.


Tallers de poesia


D’altra banda, la Biblioteca Antonio Martín ofereix els Tallers de poesia per tal d’acostar la poesia als infants, possibilitar la descoberta del gust per la lectura i per l’expressió oral i escrita dels sentiments, fomentar la creativitat en la construcció del llenguatge i donar a conèixer la biblioteca municipal i els recursos que ofereix als infants de la ciutat. En aquestes sessions es treballa el so de les paraules com a joc creatiu i les competències que es desenvolupen són l’artística i cultural i la comunicativa lingüística i audiovisual. En aquest cas va adreçat a alumnat de 4t i 5è de primària i els tallers es duen a terme als mesos de març i abril, per tal d’emmarcar-ho amb el Dia Internacional de la Poesia (21 de març) i el mes dels llibres.


A qui van dirigides les activitats


Aquestes activitats van adreçades a l’alumnat que va des de l’escola bressol fins a batxillerat o cicles formatius, incloent-hi escoles de persones adultes i d’educació especial. Les competències bàsiques que es treballen en totes aquestes accions són les d’aprendre a aprendre, autonomia i iniciativa personal, social i ciutadana, i tractament de la informació i competència digital.


Al curs 2020-21, malgrat la situació anòmala de la pandèmia, es van dur a terme a la biblioteca 55 visites de diferents centres de la ciutat i 6 tallers de poesia, arribant a 1320 alumnes que anaven de P2 fins a batxillerat.


Per a participar-hi cal inscriure’s, a principis de setembre a través del web municipal elprat.cat/educació.


Descobrint la biblioteca des de l’escola!


- Te recomendamos -

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí