Inicio Actualidad El Prat reclama amb diversos territoris de l’Estat que s’apliqui la Directiva...

El Prat reclama amb diversos territoris de l’Estat que s’apliqui la Directiva europea de les Comunitats energètiques

Esteu aquí

La tinenta d’alcalde d’Acció ambiental i Energia del Prat, Anna Martín, i el director d’aquesta àrea municipal, Joan Herrera, han participat avui a València a l’acte “Un nou impuls a les comunitats energètiques”

dimarts, 30 novembre, 2021 – 15:30


L’Ajuntament del Prat participa a l’ofensiva de diversos ens públics, de diferents àmbits territorials, per demanar a l’Estat que apliqui la Directiva europea a les Comunitats energètiques. En el marc d’aquesta iniciativa conjunta, avui la Generalitat Valenciana ha organitzat la jornada “Un nou impuls a les comunitats energètiques”.


D’aquesta manera, ha volgut compartir la seva proposta de promoure una norma sobre comunitats energètiques, en forma de Reial decret, per a impulsar la producció i autoconsum de renovables i transposar a l’ordenament estatal la Directiva Europea sobre normes per al mercat interior de l’electricitat.


El director general de Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Pedro Fresco, ha presentat la seva proposta sobre les comunitats energètiques en les jornades, que ha clausurat la consellera Mireia Mollà i que ha comptat, també, amb representants d’altres territoris com Catalunya, Castella-la Manxa, Illes Balears, Badajoz o Sevilla, a més de la secretària general de l’associació energètica europea GEODE, Carmen Gimeno.

MAS:  Millora de la infraestructura del mercat de Sant Ildefons durant el mes d'agost


L’Ajuntament del Prat, com a municipi impulsor d’aquestes comunitats en el marc de la seva estratègia local de transició energètica, s’ha adherit a  aquesta proposta i també ha participat les jornades. Concretament, hi han assistit  la tinenta d’alcalde d’Acció ambiental i Energia del Prat, Anna Martín, i el director d’aquesta àrea municipal, Joan Herrera.


En la seva intervenció durant la jornada, el director de l’àrea d’Acció ambiental i energia de l’Ajuntament del Prat, Joan Herrera, ha explicat que és necessària una transposició de la directiva que faciliti i agilitzi el desplegament de les comunitats energètiques al territori i ha destacat que poden ser també un vector de transformació social:  “l’autoconsum és també un pretext per articular a la ciutadania. Si volem que la ciutadania s’empoderi i participi en l’autoproducció i autonconsum energètic, que confiança i energia vagin de la mà, es necessiten no només ajudes, sinó també nous drets”.

MAS:  Circ en família amb la cia 'eia', una proposta del Teatre L'Artesà al Ribera


La iniciativa secundada per diferents ens públics i organitzacions de diferents àmbits territorials, planteja un marc regulador de les comunitats d’energies renovables (CER) i de les comunitats ciutadanes d’energia (CEE) amb l’objectiu de fomentar la participació oberta i voluntària de la ciutadania i de les entitats locals en el sistema elèctric renovable.


També planteja exempcions en els càrrecs i peatges, així com ampliar a 5 km, per a les comunitats energètiques, la distància que permet considerar-la instal·lació de producció pròxima. Estableix, així mateix, que la seva finalitat és proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus socis o a les zones locals on opera.


En aquest sentit, el director general de Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Pedro Fresco, ha argumentat que aquestes condicions fomenten la distribució eficient, permeten a les Pimes del municipi convertir-se en propietàries de les instal·lacions i accedir a contingents reservats en les subhastes. “La proposta persegueix construir l’entorn favorable per al desenvolupament d’aquestes comunitats, que són clau per a la descarbonització i la descentralització del sistema energètic i per posar les persones en el centre del sistema” -ha afegit.

MAS:  PatiObert Nadal 2023


La consellera de Transició Energètica de la Comunitat Valenciana, Mireia Mollà, ha posat en relleu l’oportunitat d’aquestes figures per a la protecció del medi ambient i per al desenvolupament socioeconòmic dels municipis en termes d’ocupació i indústria assentada en el territori. Ha destacat el lideratge i acompanyament de la Conselleria, que ja compta amb el pla “Municipis en Xarxa” que impulsa les comunitats energètiques públiques de caràcter local.


La consellera s’ha referit als 16,5 milions d’euros de fons MRR inclosos al pressupost de 2022 per a l’autoconsum i l’emmagatzematge d’energia renovable i ha anunciat la posada en marxa en breu de l’Oficina de Transició Energètica per a oferir assessorament, en ruta, als municipis i comarques de la Comunitat Valenciana.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorEl Prat commemorarà el Dia Internacional del Voluntariat amb un joc digital a les xarxes socials
Artículo siguienteEt resumim el mes de novembre amb Cornellà en Titulars
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí